onsdag 17 november 2021

Rocket Lab - Rapport Q3 2021

I måndags rapporterade Rocket Lab sitt resultat för Q3. För er som inte vet så är Rocket Lab är ett rymdbolag med fokus på transport, d.v.s. att skjuta upp raketer till rymden. Under den senaste tiden har bolaget expanderat genom att köpa upp företag som bygger diverse delar till satelliter, en del av företaget de nu kallar Space Systems. Jag gillar dessa köp eftersom att det ger Rocket Lab möjligheten att arbeta med hela ekosystemet som krävs vid en uppskjutning. Till exempel producerar de så kallade "reaction wheels" som används av satelliter för att kontrollera sin orientering i rymden. Space Systems är en stadigare inkomstkälla än uppskjutningar eftersom att uppskjutningar ibland kan vara outförsägbara p.g.a. förseningar av exempelvis väder (de får betalt när uppskjutningen faktiskt sker, inte i förtid). Peter Beck, företagets VD förklarar det rätt bra i den här intervjun med CNBC på den valda tidpunkten (2:20):


Resultatet för kvartalet var över förväntan och aktien gick upp 8% under tisdagen. Detta var roligt för mig eftersom att bolaget är en rätt stor andel i min portfölj. Här är några anledningar till att rapporten togs emot väl:

  • De ökade sin backlog från $141M till $183M vilket tyder på att deras raketer är fortsatt eftertraktade. Några av de nya kontrakten är med NASA och USAs regering. 
  • De köpte Acquired Advanced Solutions som bygger mjukvara för rymdapplikationer.
  • De köpte Planetary System Corporation som bygger hårdvara för att separera satelliter ifrån raketen. 
  • De presenterade bra planer för framtiden med ökad inkomst i Q4. 

En negativ punkt i rapporten är att de ökat sin cash burn men det var rätt så förväntat i och med att Nya Zeeland varit i lockdown under kvartalet. Overlag har jag stort förtroende för bolagets VD Peter Beck. Han känns som en lite lugnare Elon Musk, det vill säga att han är otroligt intresserad av raketer och rymden och faktiskt är med och fattar beslut i utvecklingsprocessen. Jag tror att ett företag presterar bra när VDn är insatt i företaget och tar del av arbetet. Peter Beck vill att företaget lyckas för att det är hans dröm att göra rymden mer tillgängligt för alla.   

Som vanligt är det här inlägget ingen rekommendation att investera i bolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar