lördag 22 juni 2024

Svenska Utdelande Fonder - Del 1

Detta kommer vara en serie över de mest populära utdelande fonderna över hela världen som går att handla på de vanliga platformarna som Avanza och Nordnet. Vi börjar med del ett som täcker de mest populära utdelande fonderna med inriktning på Sverige.


Nu för tiden finns det många olika varianter och för många av dessa fonder kan det var svårt att hitta information så som utdelningsstrategi, historik, mm. Jag fick därför idén att sammanfatta detta i en serie av blogginlägg.


Notera att den totala avgiften för dessa fonder kan vara lite högre än den skrivna förvaltningsavgiften på grund av transaktionskostnader etc.

 

XACT Sverige

 

XACT Sverige är en börshandlad fond som följer de 70 mest likvida aktierna på stockholmsbörsen. Då det är en börshandlad fond betyder det att man betalar courtage på köp och sälj men i det långa loppet är den summan oftast obetydlig.

 

Index: SIX Sweden ESG Selection Index GI 


Förvaltningsavgift: 0.15%


Direktavkastning: 3.73% vid detta inlägg och årets utdelning (som kan gå upp eller ner nästa år).


Utdelningsstrategi: Målet är att årligen dela ut 4 % av andelens värde vid beslutstillfället. Utdelningen kan dock variera och bli både lägre och högre. Grunden för utdelning är utdelningarna i underliggande bolag.

 

Utdelningstillfälle: En gång per år i Juni. För 2024 var utbetalningsdagen för utdelningen den 17:e Juni. 

 

Utdelningshistorik


 

 

SEB Sverige Indexnära B


SEB Sverige Indexnära B är en fond som följer utvecklingen av det breda svenska aktieindexet. Fonden följer alltså ett bredare index än XACT Sverige som enbart följer cirka 70 bolag.

 

Index: SIX Portfolio Return Index.


Förvaltningsavgift: 0.25%.


Direktavkastning: 3.41% vid detta inlägg och årets utdelning.


Utdelningsstrategi: Målet är att årligen dela ut 3.5% av andelens värde vid beslutstillfället. Utdelningen kan även här variera och bli både lägre och högre. Jämfört med XACT Sverige har utdelningen här ökat stadigare över tid vilket syns i grafen nedan.

 

Utdelningstillfälle: En gång per år i Maj/Juni.

 

Utdelningshistorik 

  

XACT Norden Högutdelande


XACT Norden Högutdelande är en börshandlad fond som följer utvecklingen på nordiska stabila och utdelande bolag. I dagsläget är det 45st bolag som uppvisat utdelning i kombination med historiskt låg volatilitet i aktien för att få ingå i fonden. Då det är en börshandlad fond betyder det även här att man betalar courtage på köp och sälj.


Index: Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index.


Förvaltningsavgift: 0.30%.


Direktavkastning: 4.9% vid detta inlägg och årets utdelning.


Utdelningsstrategi: Målet är att årligen dela ut 4.5% av andelens värde vid beslutstillfället. Utdelningen kan dock även här bli både lägre och högre.

 

Utdelningstillfälle: Fyra gånger per år där utdelningsmånaderna är Mars, Maj, September, och November.

 

Utdelningshistorik 

 

 

Aktiespararna Direktavkastning B


Aktiespararna Direktavkastning är en fond som kombinerar aktiva och passiva förvaltningsstrategier. Strategin går ut på att investera i stabila bolag med stor utdelningspotential. Fonden följer index för de 21 storbolag med högst direktavkastning noterade på Stockholmsbörsen (Nasdaq Stockholm).


Index: SIXSEDIV21SRIGI.


Förvaltningsavgift: 0.40%.


Direktavkastning: 5.08% vid detta inlägg och årets utdelning.


Utdelningsstrategi: Målsättningen är att dela ut hela den direktavkastning som fondens innehav levererat till fonden.

 

Utdelningstillfälle: Juni varje år.

 

Utdelningshistorik 


 

Mina tankar

Av dessa fonder äger jag XACT Sverige och SEB Sverige Indexnära B. Anledningen till att jag äger båda är att jag inte visste att SEB Sverige Indexnära B fanns förrän något år sedan. Därefter har jag ökat mer i SEB Sverige Indexnära B.


Jag har ingen plan på att leva på utdelningen just nu så XACT Norden Högutdelande är inte intressant för mig. 

 

Aktiespararna Direktavkastning B har haft en väldigt tråkig utdelningstillväxt (enbart ner) så den faller också bort. Jag är inte helt såld på strategin att investera i de bolag med högst direktavkastning...


Tack för att ni läste detta inlägg! Vilka av dessa fonder har ni i portföljen? Har jag missat någon utdelande fond med inriktning på Sverige?


8 kommentarer:

 1. Tack för bra genomgång, precis vad jag är intresserad av!
  Ser fram emot del 2!
  Mvh satäng

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du läste! Del 2 kommer om någon vecka eller två.

   Radera
 2. Detta var intressant jag har Xact-Sverige, Xact Norden högutdelande och Aktiespararna direktavkastning b i min portfölj. Kul att du tar upp detta intressanta ämne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! Kul att du gillade inlägget

   Radera
 3. Vet inte om du missade den eller filtrerade ut den, men "Xtrackers MSCI Nordic UCITS ETF 1D" uppfyller nog dina kriterier. Det är en utdelande Nordenfond.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den hade jag faktiskt helt missat! Kan det stämma att det största innehavet i fonden är Novo Nordisk med över 32%?

   Radera
 4. Hej
  Tänkte säljs av Avanza Zero och ersätta med en utdelade indexfond. Är Xact Sverige eller SEB indexnära bättre. Båda två kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! Själv hade jag nog valt SEB Sverige Indexnära B då den följer ett bredare index samt har stadigare utdelningstrend uppåt + inget courtage.

   Radera