lördag 2 juli 2022

Portföljen H1 2022

Ett halvår har passerat på börsen. Det har varit en relativt spännande period med mycket nedgång. I dagsläget ligger OMX ner 22.47% vilket en av de större nedgångarna jag sett, som också hållit i sig under en längre period. Corona-kraschen var trots allt relativt kortlivad.

Portföljen

Den senaste portföljrapporten jag gjorde var i Februari. Det har egentligen inte hänt så mycket sedan dess vilket också är anledningen till så få inlägg här på bloggen.

Portföljen har gått ner 21.13% sedan årets början om jag räknar in "rymdkontot" och "kryptokontot" som inte fokuserar på utdelningar. Ser man däremot på mina utdelningsportföljen är jag endast nere 15.96%, tack vare att den innehåller stabilare bolag samt att dollarn gått upp. En förändring i dollarn kan ha en rätt så stor påverkan på portföljen i och med att 40% är amerikanska innehav. Över en längre period jämnar förändringar i dollarn ut varandra.

Utveckling på utdelningsportföljerna

Idag värderas portföljen till 1 076 326kr. Det var några perioder denna månaden som jag hade kommit under miljonen om det inte var för nytt sparande. Just miljonen var en väldigt stor milstolpe för mig och det hade varit tråkigt att svänga under det målet, om endast för en kort stund. Därmed är jag väldigt tacksam över att jag börjat jobba heltid med rätt bra lön under det första "riktiga" året på arbetsmarknaden. Detta gör att jag kan spara mellan 10 000-15 000kr per månad. Mer om detta senare.

Planer för portföljen

De senaste månaderna har jag inte utfört så många köp för att jobba ner belåningen. Sedan det senaste inlägget har jag minskat belåning med ungefär 40 000kr, till 0%. Jag kommer att fortsätta ligga på noll belåning tills att det ser ljusare ut på börsen. Det känns tryggt att ha köpkraft på 50 000kr samt att det inte finns någon risk att jag åker på ränta om Avanza ändrar sina villkor för superlånet.

Jag har också ambitioner på att förenkla portföljen. Samtidigt som det är kul att välja ut enskilda aktier så är det väldigt svårt...

Utdelningar

I år har jag fått SEK 17 027.81 i utdelningar, se graf:    

Utdelningar 2022

Jag lär hamna på 27 000kr tror jag men det återstår att se. Jag orkar inte räkna ihop det exakta värdet. De framtida utdelningarna (det jag förväntar mig att få nästa) är 31 457kr. 

Lön

Jag började jobba hösten 2021 efter studier på fem år. Min ingångslön var 36 000kr och nu när jag ser tillbaks på det var det en relativt låg ingångslön. Jag tyckte det var svårt som nyexad att förhandla/motivera en högre lön, delvis p.g.a. bluffsyndromet ("impostor syndrome" på engelska). Lång historia kort så växte jag in i min roll, fick ett erbjudande från ett annat företag, och bytte till ett helt annat. Efter denna resa hamnade min lön på 42 000kr. Netto, inklusive utdelningar, innebär det en ökning med 16.61% jämfört med förra året.

Sparande 2022 är 62 000kr. Lite lägre än mitt mål p.g.a. jag valt att fixa i min lägenhet samt åkte på en oförutsedd kostnad på 6000kr.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar