Roliga sätt att mäta utdelningar på


Att mäta sina framsteg på vägen mot ekonomisk frihet tror jag är väldigt viktigt för att man ska lyckas och inte att ge upp på vägen.  Jag ser det hela som ett spel, likt dator-spel där man samlar resurser, där resurser i detta fall är pengar som man vill öka.  Det är vanligtvis inte så roligt att spela spel där man inte kan se utveckling. Det krävs någon slags motivation i form av att man blir bättre eller att man kommer längre för att man ska fortsätta.  Därmed är det viktigt att visualisera och mäta sin progress på vägen till ekonomisk frihet så att man inte tröttnar och slutar spela.

Jag tror att de flesta av er på något sätt och vis redan mäter hur portföljvärdet eller era utdelningar har ökat under den tid ni investerad och är det därför inte så intressant att skriva om.  Detta inlägg kommer istället att fokusera på andra lite roliga sätt att mäta utveckling på.

Det första alternativet som jag sett några andra bloggare använda är att mäta timlön, d.v.s. vilken timlön dina utdelningar ger dig. Nedan kan ni skriva in er årliga utdelning för att få reda på lite olika statistik om den, bl.a. timlön.

Min timlön alla timmar om dygnet är just nu 0.66kr.
Ett möjligtvis mindre motiverande mätetal (beroende på hur långt man har kommit) är hur långt det är kvar tills man har når sitt utdelningsmål. Nedan kan ni skriva in hur mycket ni vill ha betalt per månad (mål), förväntad utdelningstillväxt, förväntad direktavkastning på alla köp och insättningar per månad för att få reda på hur lång det är kvar till ni uppnår ert mål.

 - hur mycket du vill få i utdelningar per månad
 - din nuvarande utdelning per år
 - hur mycket du planerar att sätta in per månad
 - förväntad utdelningstillväxt per år (inkl. återinvestering av utdelning), utan %-tecken
 - förväntad direktavkastning vid köp, utan %-tecken
 

Exempelvis kommer det ta mig ungefär 12 år att få en utdelning på 20 000kr per månad om man utgår ifrån min årlig utdelning om 6000kr just nu, 20 000 insättning/månad, 10% total utdelningstillväxt och förväntad direktavkastning på 3% vid köp.

Lite kort inlägg men tanken bakom det var mest att jag ville lära mig lite HTML och Js. Sedan tycker jag också att det skulle vara riktigt intressant att höra om ni hade några spännande sätt att mäta utdelningar på.

Har ni några roliga sätt att mäta utdelningar på? Kommentera gärna.

Etiketter: